Du är här

11/4 - 2016

Stockholms fotgängare värst i Europa

Många fotgängare i Europa distraheras av sina smartphones när de går över gatan enligt en internationell undersökning genomförd av DEKRA Accident Research i sex europeiska huvudstäder. I Stockholm var användningen av smartphones överlägset högst, nästan 24%. 

Många fotgängare i Europa distraheras av sina smartphones när de går över gatan enligt en internationell undersökning genomförd av DEKRA Accident Research i sex europeiska huvudstäder. I Stockholm var användningen av smartphones överlägset högst, nästan 24%.

Efter en inledande småskalig pilotstudie i Stuttgart, beslutade team från DEKRA Accident Research att genomföra undersökningen i Amsterdam, Berlin, Bryssel, Paris, Rom och Stockholm. I varje huvudstad observerades fotgängare vid olika centrala platser, och deras användande av mobiltelefoner dokumenterades. Undersökningarna genomfördes vid korsningar och övergångsställen nära centrum, vid hållplatser för kollektivtrafik och på tågstationer, där antalet fotgängare är som störst.

Av de nästan de 14 000 fotgängare som övervakades var det i snitt 17% som använde sin smartphone i trafiken. Men i Stockholm var procentandelen betydligt högre, hela 23.55%. "Att prata i telefon, lyssna på musik och skicka SMS innebär en risk för distraktion i trafiken", säger Clemens Klinke, globalt ansvarig för affärsenheten DEKRA Automotive. "Många fotgängare underskattar klart riskerna för sin egen säkerhet."

Undersökningsteamen observerade skrämmande exempel
En kvinna går med en barnvagn över ett övergångsställe medan hon skriver på sin smartphone utan att över huvud taget titta upp på trafikljusen. Ett gäng ungdomar tittar på en smartphone tillsammans när de korsar gatan. I detta fall kolliderar hela gruppen med en cyklist. "En incident i Stockholm gjorde ett särskilt intryck: En ung flicka stannade mitt på gatan och tog fram sin mobiltelefon för att SMS:a. Det var inte förrän en busschaufför tutade som hon insåg var hon stod och gick vidare," säger Klinke.

Rekommendationen från DEKRA:s experter är tydliga: "När du är i trafiken som fotgängare bör du hålla din odelade uppmärksamhet på trafiken, för din säkerhets skull", säger Clemens Klinke.