Du är här

19/1 - 2018

Ny patenterad länkarm kontrollerar kärnkraftverk

För att kunna garantera säkerheten på industrier och kärnkraftverk krävs att man regelbundet kontrollerar att rör och komponenter inte är skadade. Svåråtkomliga objekt har i många fall hittills inte kunnat kontrolleras vilket har lett till att delar utan defekter har bytts ut i onödan. DEKRA har nu löst detta problem med en metod där specialtillverkade länkar sammanfogas till en arm. 

Bild Länkarm

För att kunna garantera säkerheten på industrier och kärnkraftverk krävs att man regelbundet kontrollerar att rör och komponenter inte är skadade. Svåråtkomliga objekt har i många fall hittills inte kunnat kontrolleras vilket har lett till att delar utan defekter har bytts ut i onödan. DEKRA har nu löst detta problem med en metod där specialtillverkade länkar sammanfogas till en arm. Varje länkarm är unik och designas utefter det objekt som ska kontrolleras. Efter simulering tillverkas delarna till länkarmen i en 3Dskrivare. Metoden är nu patenterad och kommer att vara nyckeln för att kunna genomföra säkra och kostnadseffektiva kontroller även på svåråtkomliga objekt.

 

”Som ingenjör är det ju extra roligt att hitta en lösning på ett problem som branschen inte lyckats lösa tidigare. Tyvärr kan jag av sekretesskäl inte nämna vilka företag vi arbetar för, men de kontroller vi utfört hittills har gått över förväntan och kunderna är mycket nöjda.” Säger Mårten Landaeus, ingenjör på DEKRA.