Du är här

20/6 - 2015

I år firar DEKRA både 120 års- & 20 årsjubileum

I år är det 120 år sedan den första svenska ångpanneföreningen bildades. Det var den 23 februari 1895 och den gick under namnet Södra Sveriges Ångpanneförening. Avsikten var att genom återkommande besiktningar förhindra olyckor. År 1975 antogs en ny lag för nationella kontrollorgan i Sverige och 1977 bildade den svenska staten ”Statens Anläggningsprovning”, SA. Ångpanneföreningen berövades därmed sin grundläggande föreningsverksamhet och inriktade sig på att överleva på andra villkor. Men för 20 år sedan, år 1995 avskaffades besiktningsmonopolet och ÅF-Kontroll bildades, och där någonstans börjar vår moderna historia.

Det var den 20 juni 1995 som ackrediteringsbeviset utställdes vilket gjorde att ÅF-Kontroll beviljades rätten att utföra tredjepartskontroller. De första åren på egna ben var otroligt tuffa och olönsamma. SA ägde hela marknaden och höll ett hårt grepp för att inte släppa in nya aktörer. Snart lyckades ÅF-Kontroll att börja rekrytera besiktningsmän från SA som i sin tur kontrade med att anställa ny personal. Detta ledde till en överetablering på marknaden.
Efter en tid började ÅF-Kontroll växa sig större och starkare. Man expanderade till fler kontor, och fick ackrediteringar för fler och fler arbetsområden allt efter hand. År 1999 kom en avgörande punkt i historien.
– Det var då vi valde att bygga upp oförstörande provning samtidigt som det gjordes nedskärningar i branschen. Detta medförde en mer stabil marknad och det blev lönsamt att driva företaget, berättar Jörgen Backersgård, VD sedan 2002 på DEKRA.
Under 2000-talet har företaget haft en stadig tillväxt på 5-10% per år.

Etablering utomlands

Nästa milstolpe i historien sker år 2008, ett år som Jörgen beskriver som ett bra och spännande år.
– Då förvärvande vi ett bolag i Tjeckien med en ledande ställning inom oförstörande provning och vi startade upp verksamhet i Litauen för bearbetning av den baltiska marknaden och österut, med fokus på kärnkraftsområdet och övrig provningsintensiv processindustri.
Samma år förvärvades även Kvalitetsteknik NDT AB.
År 2010 bjöd ÅF ut ÅF-Kontroll till ett antal intressenter och i slutet av mars 2010 gick affären igenom där DEKRA stod som ny ägare av ÅF-kontroll.
– DEKRA var den absolut bästa matchningen, vi står för samma värdegrund och jobbar för långsiktighet. Vi har även samma inställning, att utmana monopol. Jag vågar påstå att vi har en betydande roll till att branschen drivits framåt, berättar Jörgen. L

Ljus framtid till mötes

Idag har DEKRA Industrial AB ca. 400 anställda i Sverige och fortsätter att växa, både om man ser till omsättning, personal och antal tjänster. De erbjuder en högre servicegrad och bättre tillgänglighet än någonsin tidigare.
– Vi är ett entreprenörsdrivet företag som finns till för kunderna, och inte tvärt om. Nu går vi dessutom in i nästa fas där vi tar större ansvar för helheten och kan erbjuda kunderna rådgivande tjänster på opartisk grund och paketerade lösningar. Vi är en global partner till våra kunder och verkar för ökad säkerhet inom alla aspekter, avslutar Jörgen.