Du är här

25/9 - 2017

DEKRA kontrollerar säkerheten på ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla

DEKRA har fått det prestigfyllda uppdraget att kontrollera i princip samtliga tryckkärl på European Spallation Source (ESS). ESS är en forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla, där neutroner används för att undersöka hur olika material är uppbyggda och fungerar på atomnivå.

 
ESS

DEKRA har fått det prestigfyllda uppdraget att kontrollera i princip samtliga tryckkärl på European Spallation Source (ESS). ESS är en forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla, där neutroner används för att undersöka hur olika material är uppbyggda och fungerar på atomnivå. ESS, som just nu byggs utanför Lund, är ett europeiskt samarbetsprojekt och en stor del av utrustningen till anläggningen levereras av de 15 medlems- och observatörsländerna. ESS byggs, ägs och drivs av European Spallation Source ERIC, ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur. Anläggningen beräknas kosta cirka 1,8 miljarder euro.

- Det är verkligen ett unikt projekt med så mycket avancerad, specialbyggd utrustning som levereras av så många olika leverantörer. Vi på DEKRA har fått förtroendet att ansvara för säkerheten kring alla dessa tryckkärl. Det vill säga att allt tillverkats rätt, installerats rätt och att säkerhetsutrustning fungerar som den ska, säger Filip Jinnestrand, ansvarig för Tryckbesiktning i Malmö.